Taizé

Taizé 2018

Elk jaar, in de meivakantie gaan we met een groep jongeren naar Taizé.
Mocht je interesse hebben om mee te gaan, laat het ons dan even weten.
mail naar: mandalatilburg@gmail.com


Daar waar vriendschap is en vrede, daar waar liefde is, daar is God

Dat hebben we zeker ervaren deze week, Paulien en Joos waren er voor de begeleiding maar het mooiste om te zien was dat jullie er voor elkaar waren, J P, jongerenpastoraat van de Lucas parochie met het jongerenkoor JKL, Jongeren van Switch, De Mandala en nog enkele jongeren die zich bij ons aangesloten hadden, Liesbeth, John en Agnes met eigen auto en bij elkaar waren we met 48 personen, een hele grote club.

Mitchell, die voor de 1e keer mee ging schrijft het volgende:

Na 2 dagen merk ik al de verbondenheid tussen iedereen, het is wonderbaarlijk hoe vroom alles hier is, hier is ooit iets aan de mensen overgelaten en dit werkt.

Er wordt veel van je verwacht maar het is niet teveel, met vrijheid komt grote verantwoordelijkheid en die vrijheid heb je ook, je bent vrij te doen wat je wilt en toch wordt er van je verwacht dat je af en toe een handje helpt en dat iedereen dat doet maakt Taizé zo bijzonder. Taizé is niet denken aan God en zo leven maar het draait om de mensen die een goed hart hebben en het beste met de ander voor hebben. Dit is een plaats waar iedereen eens heen zou moeten gaan, Taizé is niet mooi, rustig of juist druk maar alles samen. Taizé is een begrip dat geen synoniem kent.

Jeroen schreef dit:

Dat is mijn 4e dag en ik vind het hier prachtig, ik ben er nooit eerder geweest maar ik vind het hier heel speciaal. Het lijkt wel magie en alles gaat hier zo soepel, het gaat voor en door jongeren. Als ik nu in mijn klas zou vragen “wie gaat er met mij de wc’s schoonmaken?” dan zouden ze mij allemaal heel raar aankijken maar hier krijgen ze het voor elkaar met vaak wel 1000 jongeren. De sfeer is hier geweldig, het is er zo rustig en iedereen doet wat hen gevraagd wordt

Brandon schreef dit:

Dit is mijn 1e keer in Taizé en ik vind het fijn, het is eenvoudig maar niet te, het is gezellig maar niet te, het is vermoeiend maar niet te maar vooral rustig, een goede sfeer om na te denken maar ook om te delen.

Dit is een van de mooiste plekken op aarde, een stukje hemel!

Het mooiste hier is de stilte tuin, ik vind het mooier dan de Efteling, heel Europa, ik ben al in Spanje, Kroatië geweest en nergens anders kom ik zo tot rust, zelfs niet in mijn beste en leukste dromen. Als ik kon kiezen was ik hier altijd, zo’n plek is mijn wens , mijn droom. Als iemand vraagt wat is de beste plek op aarde zeg ik ‘de stilte tuin in Taizé’ niets moet, alles mag.

Ze zeiden ook alle drie, we gaan drie keer per dag naar de kerk en het is niet saai…

Wat een prachtige woorden van deze jongens, nadat we terug waren van Taizé is de oma van Mitchell en Brandon overleden en we hopen dat de ervaring in Taizé hun zal helpen om dit te verwerken, veel sterkte.

Layla en Andrea zijn voor het eerst gespreksleiding geweest bij de 15-16 jongeren en wat hebben ze dat goed gedaan! En niet te vergeten ook bedankt aan de chauffeurs die ons weer veilig en gezond hebben terug gebracht!

Bedankt aan de vele sponsoren die deze reis mogelijk hebben gemaakt.

Bedankt Paulien voor de fijne samenwerking en alle jongeren voor hun positieve inzet om deze week onvergetelijk te maken vooral omdat dit voor Jack en mij de laatste keer was.

Joos van Raak

Taizé 2015

Taizé 2013


Vorig jaar hebben we een heel goed jaar in Taizé gehad met jongeren van de Mandala en jongeren van een koor in Goirle, dit contact bleef niet beperkt tot in Taizé, er werd geregeld onderling afgesproken. Rond kerstmis kwamen dan ook de ‘Taizékriebels’ al weer opzetten bij velen. ‘Is al bekend wanneer we weer naar Taizé gaan’, was dan ook een vraag die veel in de Mandala gesteld werd.
In maart hebben we een weekend georganiseerd om elkaar weer allemaal samen te zien en om de nieuwe mensen te leren kennen. Op de zondagochtend van dit weekend heeft iedere groep op zijn eigen manier iets gedaan wat in het teken stond van Taizé, de jongeren van de Frater Andreas parochie hebben cake verkocht en de koorleden zijn gaan zingen in het zorgcentrum in Goirle. De jongeren van de Mandala hebben de eucharistieviering mee vorm gegeven, ze hebben de koster geholpen, boekjes uitgedeeld, voorgelezen, gecollecteerd, koffie geschonken en nog veel meer dit, allemaal in samenwerking met het koor Cantiqua die hun liederen hadden aangepast in Taizé stijl. Tijdens dit weekend zat de sfeer er al meteen weer goed in, het aftellen naar Taizé kon echt gaan beginnen.

28 april om 06.00u, alle koffers gepakt en iedereen in de busjes. 32 mensen waarvan 18 mensen van de Mandala, 10 van het koor uit Goirle en 4 van de Frater Andreas parochie uit Tilburg, verdeeld over 4 busjes zijn er klaar voor. De reis naar Taizé kan dan echt gaan beginnen. Aangekomen in Taizé verdelen we de slaapplaatsen, krijgt iedereen werk en leiden de jongeren die al eerder geweest zijn de jongeren die voor het eerst mee zijn rond. Na een paar uur hoor je mensen al zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze weer thuis gekomen zijn, wat duidelijk is, is dat het (weer) vertrouwd voelt om hier te zijn. Het grootste gedeelte van de week regent het en is het koud. Maar dit mag de sfeer niet drukken, ook dit jaar voelt iedereen zich veilig en goed in Taizé. Natuurlijk heeft Taizé hier een heel groot aandeel in, maar wat misschien wel het grootste aandeel heeft gehad is de hele groep. Samen ontzettend kunnen lachen en hele flauwe grappen maken, maar er ook echt voor iemand zijn als je ziet dat dit nodig is, een groep met 32 verschillende mensen, verschillende gewoontes en karakters. De kracht van deze groep is misschien wel dat er niet gekeken wordt naar wat juist zo anders is, iedereen mag zich veilig en welkom voelen en dat merk je op 32 verschillende manieren, op 32 verschillende manieren proberen toch de zon proberen te laten schijnen voor elkaar, op 32 verschillende manieren wordt er antwoord gegeven op het Mandala thema dit jaar ‘Volg jij je hart’…..

Hieronder hebben een aantal jongeren hun Taizé ervaring opgeschreven:

‘De Taizé groep is geweldig, je leert veel en je hebt er de kans om jezelf nog meer te ontwikkelen. Wat veel mensen er ook doen. Ik heb er bijvoorbeeld geleerd dat ik op mijn vrienden kan steunen, en dat ze er altijd voor me zijn’. Lisan

‘Voor mij is taizé een plek waar ik deze nog nooit eerder heb gevonden,zowel in mij als de plaats letterlijk. Een plek dat je aan het denken zet door een “suf”bijbel verhaal, dat eigenlijk niet eens zo suf blijkt te zijn. Of een plek waar een vriendin tegen je zegt die je net hebt leren kennen:’ denk je ook wel eens aan jezelf? Hoe is dat voor jou?’. Koos

‘Taizé, een plek van ontmoetingen, verhalen, tranen, zingen, lachen.
Een plek waar duizenden mensen naar toe komen om rust te vinden, iets te verwerken, gesprekken te voeren of stil te zijn. Elk jaar dat ik naar Taizé ben geweest was anders voor mij, maar aan elk jaar heb ik veel mooie herinneringen.Taizé, zal altijd een plekje in mijn hart hebben’. Loïs

Taizé 2012Door Ruud en Marjolein:
Eind 2011 werd de nacht van de Religie georganiseerd, hierbij kon men op verschillende plaatsen een bezoek brengen aan groepen die op wat voor manier dan ook iets met Religie te maken hebben. Ook de Mandala had zijn deuren geopend. De Mandala is na vele jaren een begrip geworden in de wijk, een plaats waar jongeren samen komen met leeftijdgenoten, waar gesproken wordt over verschillende onderwerpen, en gewerkt aan verschillende thema’s met als doel oog hebben voor de mensen naast ons. Een sponsoractie voor een goed doel, eenzame mensen bezoeken, en de kerstpakkettenactie voor de minder bedeelde onder ons zijn hier voorbeelden van.
Gotiko, een Jongerenkoor uit Goirle bezocht tijdens de nacht van de Religie het Mandalagebouw en raakte hier in gesprek met jongeren van de Mandala, die enthousiast vertelden over hun Mandala groepen en over de jaarlijkse reis naar Taizé in Frankrijk. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen hier mee naar toe, met busjes reizen we naar Taizé om daar een week samen te zijn met de broeders die er wonen en met de jongeren uit verschillende landen die Taizé bezoeken. Taizé heeft een oecumenische grondslag, wat betekent dat ieder geloof hier welkom is, hier wordt gekeken naar de gelijkenissen en niet naar de verschillen. Maar ook voor de mensen die (zeggen) niet gelovig (te) zijn is dit een fijne week, het belangrijkste is namelijk in Taizé dat er de tijd is stil te staan bij jezelf, ieder op zijn eigen manier. Driemaal per dag wordt er een simpele maaltijd aangeboden en iedere dag vindt er een bijbelinleiding plaats waarna de internationale jongeren op leeftijd in kleine groepjes worden verdeeld om samen over onderwerpen te praten. Daarnaast krijgt iedere jongeren een kleine taak die ze iedere dag mogen doen, denk aan het meehelpen met eten uitdelen, in een groepje schoonmaken of tenten bouwen, dit om het gemeenschappelijke gevoel te versterken, Taizé draait dus echt voor en door jongeren! Driemaal per dag is er een viering, waar de kerken in Nederland jongeren niet aanspreken en al snel vervelen is dit in Taizé allerminst het geval! Om ruimte te winnen zoekt iedereen een plaatsje op de grond, wanneer de liederen gezongen worden valt op dat het één of twee zinnen zijn die telkens herhaald worden, tot een nieuw lied wordt ingezet. Tijdens de ongeveer tien minuten durende stilte per viering doen jongeren verschillende dingen, de een is stil en kijkt wat rond, de ander schrijft zijn gedachten op, de ander bidt, maar allemaal gaan ze die stilte meer en meer waarderen. ’s Avonds kan men zo lang in de kerk blijven als gewenst, de gehele nacht door zijn hier dus ook jongeren te vinden.
’s Avonds is de bekende hangplek Oyak een druk bezochte plaats, onder het genot van wat drinken en lekkers wat men kan kopen maken jongeren nog even een feestje met bijvoorbeeld de van thuis meegenomen gitaar.
De vraag van de Mandalajongeren was of het koor Gotiko meeging met hen naar Taizé. Tien van hen durfde dit avontuur aan. In totaal gingen 30 enthousiaste mensen naar Taizé. Om elkaar wat beter te leren kennen werd in het parochiecentrum van de Vlaspit een kennismakingsavond georganiseerd, toen was het al duidelijk, het zou een geslaagde reis worden!!
Na een paar dagen in Taizé kon men al niet meer spreken van twee groepen die samen op reis gingen, het was één hechte groep geworden waarin veel gelachen werd maar waar ook altijd een schouder te vinden was wanneer daar behoefte aan was. één ding was zeker, de Taizéreis heeft bij veel jongeren die al vaker geweest waren nog nooit zo goed gevoeld, en voor degene die voor het eerst waren was het een geweldige eerste Taizé ervaring!! Natuurlijk is er bij het afscheid gezegd ‘tot volgend jaar’ maar ook ‘tot heel snel’!

Taizé 2011

Als je naar Taizé komt, wordt je uitgenodigd te zoeken naar gemeenschap met God, in het gemeenschappelijk gebed, het zingen, de stilte, persoonlijke bezinning en uitwisseling met anderen. Iedereen is hier om een zin voor zijn /haar leven te (her) ontdekken. In Taizé zijn betekent ook dat je je voorbereidt om thuis verantwoordelijkheid op je te nemen en vrede en vertrouwen uit te dragen. Met deze woorden wordt je verwelkomt in Taizé.

Een van onze jongeren zei tegen me; “Als je het woord God verandert in het woord Liefde , klopt het allemaal”. Een wijze uitspraak want daar gaat het om, liefde geven en liefde ontvangen, ’t goede in jezelf naar boven halen. God, U bent liefde, bron van het leven… een van de Taizé liedjes die het aangeeft, liefde, die je al vanaf je geboorte mee krijgt. Liefde is een groot begrip en kan op allerlei wijze plaats vinden,
vertrouwen en begrip is hierbij een belangrijke factor, hierdoor ontstaan vriendschappen en relaties. Door veel tijd en aandacht hieraan te besteden ontstaat er een veilig klimaat waarbij je je thuis voelt.

Veel van onze jongeren zeggen, als ze aankomen in Taizé, “Ik ben weer thuis…” Dat is onze belangrijkste doelstelling, ook thuis weer in onze groepen van de Mandala, een plek om je thuis te voelen en waar ze hopelijk later met een goed gevoel aan terug kunnen denken. Het is een voorrecht om met deze jongeren op weg te mogen gaan,
dat we ze mogen begeleiden en motiveren om hun leven tot een kunstwerk te maken, door lef en moed te hebben om te geloven in jezelf en een hand te reiken naar anderen.
Iedereen die zich heeft ingezet om dit jaar deze reis weer mogelijk te maken:
SUPER BEDANKT !

Op reis


Elk jaar, in de meivakantie gaan we met een groep jongeren naar Taizé.
Mocht je interesse hebben om mee te gaan, laat het ons dan even weten.
mail naar: mandalatilburg@gmail.com


Ervaringen


Onderstaand ervaringsverhaal heeft Marscha Kuijpers geschreven nadat we voor de eerste keer in Taizé waren.
Marscha is al zes keer mee geweest: