Thema 2015-2016: Smaakmakers

In ieder recept voegt een kok ‘smaakmakers’ toe. Zonder smaakmakers zou een maaltijd niet interessant en aantrekkelijk zijn. Een goed recept is niet flauw, heeft genoeg, maar niet té veel pit. Het frisse en zure is goed in balans, en wat is het mooi als het er kleurrijk uit ziet! Alle smaakmakers zijn goed op elkaar afgestemd en zorgvuldig gekozen.

smaakmakers

Het recept van het leven heeft ook smaakmakers nodig, anders zou het, net als het recept van de kok, niet interessant en aantrekkelijk zijn. Sommige smaakmakers zitten standaard in ons recept, wie kent er niet de zoete smaak van liefde, de volle smaak van geluk, de zoute smaak van verdriet en de bittere smaak van een teleurstelling. In ons eigen recept hebben we zelf ook een keuze, welke smaakmakers zouden ons recept beter maken? Wat is een goede toevoeging aan het recept? Soms zoeken we andere smaakmakers om ons eigen recept meer kracht te geven. Dat ene snufje vriendschap, die ene lepel vertrouwen, een kopje vriendelijkheid, welk recept wordt daar nu niet mooier en geurrijker van!?

Dit jaar willen we die smaken gaan opzoeken en leren kennen, niet alleen onze eigen smaakmakers van onze recepten, we willen ook voorzichtig bladeren in de recepten van anderen. Wat maakt hun recept zo bijzonder, welke smaakmaker voert daarin de boventoon? Zouden we uit dat recept kunnen leren hoe die smaak gebruikt moet worden? Misschien kunnen we voorzichtig wat smaak toevoegen bij een ander recept, misschien hebben we zelf van een aantal smaakmakers genoeg dat we kunnen delen; wat pit, wat zoets, wat kleurrijks, wie weet neemt dat de bitterheid en zure nasmaak uit dat ene recept een beetje weg.

Alle smaakmakers zijn nodig, voor het ene recept is de ene smaakmaker wat meer nodig, en voor een ander recept juist de andere smaakmaker, maar allemaal zijn het smaken die nodig zijn om er iets van te maken! Misschien krijgen bepaalde smaakmakers wel een andere betekenis, wat niet lekker of fijn in ons eigen recept is, staat misschien juist heel goed en smaakt perfect in een ander recept. Al zouden we maar een snufje respect en vertrouwen kunnen toevoegen in elkaars recept, wat zouden er dan wereldgerechten ontstaan!