Thema 2018-2019: Het luisterend oor

Wanneer we onderweg zijn, horen we van alles om ons heen. Het verkeer, langslopende mensen en andere omgevingsgeluiden. Maar sta je eigenlijk weleens stil bij wat je allemaal hoort? Sta je weleens stil bij een straatmuzikant om te luisteren, of loop je gehaast door? Neem je af en toe de tijd om te luisteren naar het gekwetter van vogels, of loop je altijd met een koptelefoon op je hoofd die al het geluid afschermt? Ik geloof dat je van alles zult horen, maar luister je ook?

Wanneer je een keer luistert naar de vogeltjes, zul je merken dat je er vrolijk van wordt.
Echter, niet alleen luisteren naar vogels is iets moois, het luisteren naar elkaar loont ook de moeite.
Maar als ik je vraag naar mij te luisteren, en jij begint te vertellen over hoe ik iets aan moet pakken, dan doe je niet wat ik je vraag. Luisteren is vaak veel moeilijker dan het lijkt… Hoe gek dat ook klinkt.

Misschien moeten we maar eerst proberen om naar onszelf te luisteren. Het is immers een feit dat steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, gebukt gaan onder een burn-out. Mensen lopen aan zichzelf voorbij en nemen steeds meer hooi op hun vork. Er wordt immers verwacht dat je alles doet, je 100% inzet en 24/7 bereikbaar bent. ‘Nee’ zeggen is haast ondenkbaar, maar o zo belangrijk. Probeer het maar eens. Begin met iets kleins. Luister naar jezelf, luister naar de ander… en luister naar elkaar.

Nina Koendering